Доматот се конзумира на различни начини: свеж, како состојка во многу јадења, сосови, салати и пијалоци. Тие содржат carotene lycopene, еден од најмоќните природни анти оксиданси.
Краставицата како здравствена поддршка го снабдува организмот со фитонутритиенти. Вклучени меѓу другите фитонутритиенти се флавоноидите, лигнансот и терпенесот. ...
Пиперките се богат извор на антиоксиданси и витамин Ц. Споредбено со зелената пиперка, црвената пиперка има повеќе витамини и нитрати и го содржи антиоксидантот ликопен.
Зелката наоѓа примена на многу начини, како свежа во салати, варена и скиселена – конзервирана. Зимната зелка – Савој најчесто се користи за салати, додека сортите зелка со мазни листови се користат и како свежи, но и за преработка.
Лубеницата во својот состав содржи 6% шеќер и дури 91% вода. Како и многу други видови овошје, лубеницата е богата со витамин Ц. Амино-киселината Цитролин најпрво е откриена и анализирана во лубеницата.
Трпезното грозје е наменето за исхрана на луѓето, додека винското грозје служи за преработка, и од него се добива вино, ракија, шира, а исто така може и да се суши, и да се конзумира сушено, како стафиди.
Јаболкото вообичаено се конзумира свежо. Во исхраната на луѓето се користи цел плод, со се лушпата, единствено семките се отстрануваат. Средишниот дел од плодот најчесто се отстранува и не се конзумира.